Report z mezinárodního finále Ekonomické olympiády, Olympie 1. – 4. září 2024

1.-4. září 2024 se konalo mezinárodní finále Ekonomické olympiády, které proběhlo v působivém prostředí Mezinárodní olympijské akademie (IOA) ve starověké Olympii v Řecku. Zúčastnilo se ho 85 nejlepších mladých ekonomů z 18 zemí, kteří byli vybráni z více než 97 000 studentů z celého světa. Ekonomickou olympiádu organizuje český Institut ekonomického vzdělávání (INEV), jež podporuje ekonomickou gramotnost mezi středoškoláky.

Finalisté nejen soutěžili, ale také navštívili archeologické naleziště starověké Olympie. Akce byla zahájena přednáškou o olympijských hodnotách a řecké ekonomické krizi. Studenti se setkali s mentory a vyslechli si projev ministra financí Řecka o důležitosti ekonomické gramotnosti.

Soutěž probíhala ve třech částech: otevřené otázky, multiple-choice otázky a ústní zkouška, kterou hodnotila odborná porota včetně Dr. Pavla Potužáka z Katedry ekonomie Vysoké školy ekonomické v Praze, který rovněž pro celou tuto soutěž připravoval zadání testů. První místo obsadil Szymon Jackowski z Polska, druhý byl Lukáš Tabery z Česka a třetí Chris Loukas z Řecka.

Blahopřejeme vítězům a děkujeme panu Dr. Potužákovi za reprezentaci.